2D plošinovky sú stále veľmi obľúbené a majú množstvo podžánrov. Sú tu s nami už od samotného vzniku počítačových hier a vzniklo za tie roky tisíce titulov a viacero z nich bolo naozaj veľmi kvalitných a populárnych. Jedného času vypadalo, že je tomuto žánru koniec, keď nastúpili 3D efekty a rôzne technológie a každý hráč z toho bol úplne odrovnaný, tak v tom období to mali 2D plošinovky naozaj ťažké a vypadalo to, že to bude ich koniec. Sú však lacné na výrobu a stoja naozaj výrazne menej peňazí ako väčšie 3D tituly. Aj preto sú v posledných rokoch znovu veľmi populárne a vzniká ich dosť veľký počet. Samozrejme množstvo z nich úplne zapadne a hráči si ani poriadne nevšimnú, že vyšli. Sem by som zaradil aj plošinovku Super Catboy od Nemeckého štúdia Pixelpogo, ktorú vydal Assemble Entertainment.

Ako som už spomenul, jedná sa o 2D retro titul v16-bitovom pixel-arte a inšpiráciou pre tvorcov boli plošinovky z 90. rokov. V hlavnej úlohe je antropomorfný kocúr, ktorý bojuje proti svojmu stvoriteľovi, šialenému vedcovi, ktorý chce zničiť svet. Na ceste vám pomáha ozbrojená slečna s menom Weapongirl, s ktorou sa občas v hre stretnete a napríklad s ňou jazdíte aj v pasáži na motorke, kde strieľate nepriateľov. Celkovo nejedná o dlhý titul a ak budete šikovní, tak ho prejdete do dvoch hodín. Prostredí je ale viacero druhov a prejdete si cez lesy, podzemia, zasnežené hory, púšť, vlak či laboratóriá. Celkovo tie prostredia nemajú nejaké výrazné nápady, ale celkovo je hrateľnosť celkom fajn. Kocúr nemá nejak veľa schopností a vlastne dokáže len skákať a škrabať nepriateľov. K tomu ešte získa strelnú zbraň a občas aj nejakú silnejšiu na pár sekúnd ako brokovnicu či guľomet. Celkovo bojujete hlavne proti psím vojakom všemožných plemien a čaká na vás aj viacero bossov ako prerastený krtko, či svalnatý doberman s rotačným guľometom. Hra je milá, 2D grafika je ok a hra celkovo dokáže zabaviť, ale predsa len jej niečo chýba a to sú hlavne výraznejšie nápady, ktoré by z tejto plošinovky urobili niečo viac. Takto by som sa ju nebál označiť ako tuctovú, ktorá je síce dobrá, dokáže vás zabaviť, ale predsa len je tu množstvo lepších a zaujímavejších titulov. Ak však máte chuť na plošinovku s kocúrom, tak sa aj celkom zabavíte, len nečakajte nič výnimočné.

Oficiálna stránka hry. 

Hra vyšla na: PC.

Žáner: 2D plošinovka.

Multiplayer: Nie.

  • 70%
    - 70%
70%

Hodnotenie

Super Catboy nie je zlá 2D plošinovka, ktorá určite dokáže zabaviť hlavne milovníkov mačiek, ale predsa len neponúka nič výnimočné a je skôr zameniteľná a vôbec sa nečudujem, že zapadla. Tvorcovia však spravili zábavnú hru a ak máte tento žáner radi, nespravíte zle, ak si hru zahráte.

Autor – Rado