Stále sa nájdu kvalitné komiksy s Batmanom, ktoré u nás ešte nevyšli. Dôkazom je aj kultový príbeh Batman: Jed, ktorý vyšiel už v roku 1993 a v podstate sa jednalo už pomaly o zabudnutý príbeh, ktorého vydanie je u nás nemalým prekvapením. Predsa len sa Crew venuje hlavne novším komiksom s Batmanom, ktorý je aj u nás aj vo svete najobľúbenejší superhrdina a jeho komiksy sa naozaj dobre predávajú. Crew rozbehli v tomto roku novú Batmanovskú komiksovú edíciu nazvanú Batman – Legendy Temného rytíře, v ktorej vyjde viacero kvalitných príbehov, na ktoré sa už za tie roky viac menej zabudlo, no nie právom a určite majú čím osloviť čitateľov aj dnes. Práve takým príbehom je aj Jed, ktorého scenár pôsobí sviežo ešte aj dnes, 30 rokov od vzniku.

Príbeh ukazuje Batmana ako obyčajného človeka, ktorý má svoje chyby a v podstate je obyčajným smrteľníkom. Malé dievča umiera práve pri snahe Batmana o jej záchranu, no Batmanove sily nestačia na to, aby ju zachránil pred utopením. Batman je samozrejme psychicky zdrvený a uvedomuje si svoju vlastnú nedokonalosť a slabosť. Preto využije ponúknutú vzpruhu v podobe neznámych, no účinných piluliek, ktoré robia Batmana nevídane silným. Všetko však má svoju cenu a tajuplné účinné pilulky robia Batmana závislým od ich užívania a radikálne menia jeho zmýšľanie a aj chovanie. Táto závislosť dostáva Batmana na kolená a ukazuje, že je tiež len človek…

Síce je na kresbe poznať už nejaké tie roky od vzniku komiksu a už na prvý pohľad vidieť, že je to vizuálne retro, no scenárom je to stále svieže a prekvapivo kvalitné. Jed patrí celkovo medzi kultové Batmanovské komiksy, ktorý prvýkrát predstavuje drogu, ktorá je aj za vznikom Banea, ktorý je jeden z najznámejších Batmanovských nepriateľov. Komiks je drsnejší než by som si myslel a pôsobí aj vďaka Batmanovej závislosti celkom reálne. Scenár je dostatočne svižný a agresívne správanie Batmana je natoľko iné, že to má za následok veľkú pútavosť celého príbehu. Naozaj som sa dobre bavil a som veľmi zvedavý, aké ďalšie komiksy v tejto novej edícii od Crew ešte vyjdú, rozbehnuté je to naozaj slušne.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 148

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Dennis O’Neil (Denny O’Neil)

Kresba: Russel Braun, Trevor Von Eeden

Preklad: Jan Kukrál

Redakcia: Filip Gotfrid, Jolana Tichá

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Jed je prvým komiksom v novej edícii Batmanovských komiksov, ktoré budú vychádzať pod názvom Batman – Legendy Temného rytíře. Síce sa už jedná o 30 ročný polo-zabudnutý komiks, no kultový status tohto komiksu sa nezaprie. Síce na kresbe tie roky vidieť a jedná sa o poriadne retro, no po scenáristickej stránke je to stále veľmi svieže a pútavé. Batman je tu totiž vykreslený ako obyčajný človek, ktorý robí chyby a ktorý jednoducho má svoje limity. Tie sa snaží odstrániť užívaním neotestovaných piluliek, ktoré mu dávajú nadľudskú silu, no na druhej strane aj vzbudzujú veľmi silnú závislosť. Bavilo ma to a som zvedavý na ďalšie komiksy v edícii.

Autor – Rado