Aktuálna séria Joker je novinkou aj vo svete, keďže začala vychádzať len nedávno a to od roku 2021 a posledný diel vyšiel v roku 2023. Pracujú na nej šikovní tvorcovia a hlavne scenáristu Jamesa Tyniona IV určite viacerí poznáte. Pracoval už na peknej hromade komiksov s Batmanom v hlavnej úlohe. To, že dostal Joker vlastnú sériu aj u nás, je logické a určite dobré rozhodnutie od Crew. Predsa len sú komiksy s Batmanom či Jokerom veľmi dobre predávané. Už hlavný príbeh prvého dielu bol dostatočne zaujímavý, keďže hlavnou postavou bol Jim Gordon a za úlohu dostal nájsť a zabiť Jokera. Áno, čítate správne, práve Jim Gordon má zabiť Jokera a ide na to v podstate na vlastnú päsť a bez Batmana. Už len táto premisa je dostatočne lákavá, aby ste si komiks prečítali. Nečakajte však veľmi Batmana, síce sa v príbehu objaví, ale naozaj len minimálne, čo je však svieže a je to aj dobre. Predsa len sa nemusí stále všetko točiť len okolo Batmana a o to viac sú zaujímavé scenáre, kde sa to snažia tvorcovia vymyslieť aj bez neho.

Séria Joker od Jamesa Tyniona IV má tri diely a teda tu máme vyvrcholenie tejto krátkej série. Joker je unesený na ranč rodiny Sampsonovcov, ktorí sa ho chystajú zjesť na večeru…Už len toto je dostatočne zaujímavé a scenárista dokazuje, že vie ako zaujať netradičnými a o to zaujímavejšími zápletkami. Veď celé to začínalo tým, že mal Jim Gordon zabiť Jokera, čo bola skvelá myšlienka komiksu a scenár je v tejto sérii naozaj hravý a pútavý. Joker baví asi vždy a je to najslávnejší záporák z Batmanovských komiksov a síce bol Jim Gordon vždy skôr nudnou postavou obyčajného suchára, tu funguje naozaj dobre a tým, že chce Jokera nájsť a zabiť dostáva celý príbeh potrebnú pútavosť. Sympatická krátka séria, ktorú rozhodne odporúčam. Nejedná sa síce o nič zásadné, ale je to fajn mainstreamová zábava.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 160

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Matthew Rosenberg, James Tynion IV

Kresba: Giuseppe Camuncoli, Francesco Francavilla

Preklad: Štěpán Kopřiva

Redakcia: Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová

Vydavateľstvo: CREW

 

4

Hodnotenie

Joker je svieža krátka mainstreamová séria, ktorá síce nie je ničím zásadným, ale baví a rozhodne neurazí. Má pútavé hravé nápady ako napríklad Jim Gordon má nájsť a zabiť Jokera alebo Joker je unesený švihnutou rodinou, ktorá ho chce zjesť na večeru. Je to drsné, je to nápadité a ja som sa bavil.

Autor – Rado