Blacksad sa konečne vrátil!!! Čakanie bolo naozaj veľmi dlhé, veď posledný príbeh s čiernym panterom vyšiel ešte v roku 2015 v komiksovom časopise CREW². Vyšiel tam komplet príbeh Amarillo, ktorý nájdeme aj v aktuálnom MDEK, čo však rozhodne nie je na škodu, keďže je to krajšie mať všetko takto pokope a sú tu aj dva nové Blacksadove príbehy, čo je vlastne jeden príbeh rozdelený na dve časti. Blacksad je vo Francúzsku veľmi populárna séria, ktorá obsadzuje pravidelne tie najvyššie priečky predajnosti a popularity. Veď len keď sa pozriem na aktuálne tri diely Blacksada zahrnuté v aktuálnom MDEK, tak všetky tri obsadili 1. miesto v hlasovaní TOP100 komiksov za daný rok. Čiže Amarillo obsadilo v roku 2013 1. miesto a následne aj príbeh Pak se všechno hroutí 1 v roku 2021 a aj pokračovanie Pak se všechno hroutí 2 v roku 2023. Je to jednoducho fenomén, ktorý je nesmierne populárny a naozaj veľmi dobre predávaný. Blacksad si získal veľkú popularitu aj u nás, čo je len a len dobre a dokazuje to, že aj českí a slovenskí čitatelia majú dobrý vkus. Blacksad patrí celkovo k mojim najobľúbenejším komiksom a ak by som mal niekomu odporúčať len jeden komiks aký by si mal prečítať, bol by to práve Blacksad.

Našťastie pri sérii ostali pôvodní autori a teda za scenár je zodpovedný Juan Díaz Canales (ktorého je Blacksad určite najslávnejším dielom) a za fenomenálnu kresbu je zodpovedný Juanjo Guarnido, od ktorého tu snáď niekedy vyjde aj fenomenálne kreslený dobrodružno-historický komiks Les indes Fourbes, ktorý mimochodom tiež obsadil 1. miesto v TOP100 za rok 2019. Pôvodní tvorcovia Blacksada teda ostali a kým Amarillo bola skôr taká poviedka a nič zásadné v sérii, aj keď stále kvalitné, tak príbeh Pak se všechno hroutí už má úplne iný rozmer. Je to výrazne veľkolepejšie a scenáristicky komplikovanejšie a premyslenejšie. Je to presne taký príbeh, kvôli akému čitatelia komiksy s Blacksadom milujú a naozaj vám z neho nechcem nič prezrádzať. Musí vám stačiť len to, že je perfektne napísaný a už tradične fenomenálne nakreslený. Tá kresba je jednoducho maximálny luxus a zaslúžila by si jednoznačne ultimátnejšie vydanie vo väčšom rozmere. Je krásna a plná detailov a patrí celkovo k najlepším, aké som kedy videl a aj kvôli tejto premakanej kresbe mám Blacksada tak rád. Nezaostáva však ani scenár, ktorý je síce v príbehu Amarillo trochu slabší, no potom už je to poriadne pútavá jazda. Nový Blacksad sa jednoducho vrátil v plnej sile a ja len dúfam, že tvorcovia budú v sérii pokračovať a za pár rokov tu máme ďalší diel MDEK plný nových príbehov čierneho pantera.

34. kniha v edícii Mistrovská díla evropského komiksu (MDEK)

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 176

Väzba: Mäkká/Tvrdá

Jazyk: Český

Scenár: Juan Díaz Canales

Kresba: Juanjo Guarnido

Preklad: Richard Podaný

Redakcia: Filip Gotfrid, Jolana Tichá

Vydavateľstvo: CREW

5

Hodnotenie

Blacksad sa konečne vrátil!!! Čakanie to teda bolo poriadne dlhé, veď posledný príbeh s Blacksadom sme tu mali v roku 2015 a síce v aktuálnom MDEK nájdeme aj ten istý príbeh s názvom Amarillo (ktorý je trochu slabší), tak tu máme aj úplne nový veľkolepý príbeh s názvom Pak se všechno hroutí rozdelený na dve časti. Pri čítaní som mal taký ten pocit, keď sa po rokoch vrátite k niečomu čo vám robí naozaj obrovskú radosť. Ak by som mal povedať len jeden komiks, ktorý by si ľudia mali prečítať alebo ktorý je môj úplne najobľúbenejší, bol by to práve Blacksad. Preto som nesmierne rád, že tu po rokoch konečne vyšli nové príbehy, ktoré sú znovu scenáristická extratrieda a kresba? Tá je jednoducho FENOMENÁLNA! Veľká spokojnosť.

Autor – Rado