Indie vývojárske štúdio The Gentlebros je zo Singapuru a bolo založené v roku 2015. Ich prvotinou bolo v roku 2017 RPG s mačkou v hlavnej úlohe s názvom Cat Quest. Hra bola plne v 2D grafike a už vtedy im vydavateľa robil Kepler Interactive. Na to, že hra stála malé peniaze na vývoj tak dosiahla pekný predajný úspech a spokojní boli aj hráči či recenzenti. V roku 2019 prišlo pokračovanie, ktoré už prinieslo aj kooperáciu pre 2 hráčov na zdieľanej obrazovke. Hra bola znovu úspešná, keďže peniaze na vývoj tohto 2D RPG znovu neboli nejak veľké a vývojársky tím tak mohol pokračovať vo vývoji ďalšieho pokračovania. To vyšlo teraz, v roku 2024 a je výrazne väčšie ako diely predošlé a prináša dobrodružstvá na pirátsku tematiku. Znovu sa jedná o RPG a aj tentokrát tu máme možnosť kooperácie pre 2 hráčov na zdieľanej obrazovke. Hra znovu boduje ako u recenzentov tak aj v predajnosti a vývojárske štúdio môže smelo pokračovať vo vývoji ďalších zaujímavých hier.

Aj tentokrát sme v rozprávkovom svete, ktorý je obývaný zvieratami a hlavnou postavou je aj tentokrát mačka. Hra sa tentokrát presúva viac na more a okrem bojov na pevnine sa teda dočkáme aj námorných bitiek na lodiach. Váš hlavný hrdina sa tentokrát vydáva na pátranie po bájnom poklade nazvanom Severka. Po ňom však pátrajú aj všetci piráti naokolo a aj obávaný Krysí kráľ pirátov. Hneď na úvodnom mini ostrove prídete po jeho preskúmaní a prvotných bojoch k svojej lodi, ktorá vám bude robiť na vašich pirátskych dobrodružstvách spoločnosť. Je plne vybavená na boj a vďaka jej delám môžete odstreľovať aj nepriateľov na súši a samozrejme aj lode na mory.

Znovu sa jedná o 2,5D dobrodružné RPG v pestrofarebnej grafike z izometrického pohľadu. Môžete sledovať hlavnú príbehovú linku, ale môžete plniť aj viaceré nepovinné úlohy a hromadiť si tak vybavenie, skúsenosti či poklady. Možností v boji je viacero a vo výbave máte zbrane na blízko (začínate šabľou), na diaľku (začínate pištoľou) a máte aj kúzla (v úvode máte ohnivú guľu). Tie nachádzate behom hrania a môžete si ich vylepšovať aj u kováča. Celkovo nachádzate novú výbavu pri prieskume sveta a jeho rôznych dungeonov či ostrovov. Nájsť môžete viaceré truhlice, v ktorých sú ukryté buď už spomenuté nové vybavenia alebo poklady. Nepriateľov je viacero druhov a musíte si dávať pri bojoch s nimi rozhodne pozor a radšej žiadny súboj nepodceniť. Nie je to totiž úplne jednoduché a kľudne sa môže stať, že ak podceníte aj ľahkého nepriateľa, môže vám nepekne pomíňať život. Celkovo sú boje a aj prieskum sveta zábavné, hrá do toho príjemná hudba, všadeprítomný je aj humor a pestrofarebná grafika zaistí, že sa budete určite dobre baviť. Je to veľmi fajn a určite hru odporúčam, či už ste predošlé hry série hrali alebo ste v sérii úplný nováčik, ak máte radi akčné RPG, nemáte čo stratiť.

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One, Xbox Series X a Series S.

Žáner: Akčné RPG. 

Multiplayer: Lokálny, pre 2 hráčov.

  • 90%
    - 90%
90%

Hodnotenie

Cat Quest 3 je výborné pokračovanie vydarenej série akčných 2D RPG hier s mačkou v hlavnej úlohe. Tentokrát je to celé na pirátsku tematiku a tak sa dočkáte okrem prieskumu ostrovov, hľadania pokladov aj námorných bojov na lodiach. Je to veľmi návykové a celé je to v krásnej pestrofarebnej grafike. Naozaj príjemná hra, ktorej nechýba všadeprítomný humor a celé je to veľmi sympatické. Určite odporúčam.

Autor – Rado