Arco je veľmi nenápadná indie hra, ktorá vyšla vo veľkej tichosti. Hra totiž nemá za sebou nejakého veľkého vydavateľa a tak si k nej musia hráči nájsť cestu naozaj ťažším spôsobom, keďže tá reklama na hru je celkovo malá. Je to však naozaj neprávom, stačí sa pozrieť na Steam, kde má síce hra menej ako 500 hodnotení, no má 98% spokojných hráčov. Takéto malé indie hry však nemusia predať milióny, stačí im niekoľko tisíc aby boli úspešné, predsa len aj Arco je plne 2D pixelová hra a teda budget nebol nejak veľký. Na stránke Metacritic svieti tiež pekných 84% ale recenzií vo svete nie je tak veľa už kvôli spomenutej menšej reklame. Bola by však škoda, keby tento skrytý diamant zapadol.

O čom vlastne hra je? Je to taktické RPG v minimalistickej pixelartovej grafike, ktorá však vypadá veľmi pekne. Vaše činy a rozhodnutia utvárajú vývoj deja hry. Prostredie sa nachádza v Latinskej Amerike a mieša sa tu western s prvkami fantasy. Hra je rozdelená do kapitol, v ktorých sa vystriedajú 4 hrateľné postavy v kratších príbehoch. Celkovo je to príbeh o pomste, kde sa musia pôvodní obyvatelia vysporiadať s pádmi prisťahovalcov z iného kontinentu. Všetko sa zrazu zmení, ale tak to už v našej krvavej histórii bolo a nie raz…

Prostredia sú v tomto 2D RPG rôzne, cez džungle, lesy, hory, púšte až po ľudské mestečká či dedinky. Čelíte rôznym príbehovým situáciám, vylepšujete si vaše postavy a robíte rozhodnutia. Samozrejme dôjde aj na akciu a nie je jej veru málo. Nepriatelia sú rôzni, buď sa jedná o prerastených chrobákov, rôznu zver alebo rôznych pištolníkov. Boje sú také polo-ťahové, čo znamená, že rozdáte príkazy svojim postavám a potom sa spustí samotná akcia. Príkazy sú na útok, či už päsťou alebo lukom či inými zbraňami a príkazy sú aj na úskoky či útek. Nepriatelia sa hýbu spolu s vami a tak je nutné pozorne sledovať ich ikonky nad ich hlavami, kde máte ukázané čo práve chystajú. Môžu len tak dumať a nič nechystať alebo sa chystajú zaútočiť a vtedy je najlepšie s postavou ujsť čo najďalej aby ju nezasiahol nijaký úder a zbytočne tak neprišla o život. Ďalej tu máme aj vinu, ktorá značí vaše zlé rozhodnutia v zbytočnom preliatí krvi. Ak sa také udeje, potom má vaša postava zlé vidiny a prízraky viny. Je to veľmi chytľavé, hra vypadá naozaj pekne, na to že má jednoduchšiu pixelartovú grafiku tak strieda mnoho prostredí a jednoducho vypadá dobre. Jasné, ak máte radi len najmodernejšiu grafiku, tak vás hra asi ťažko zaujme, ale verte tomu, že hrateľnosť je naozaj vybrúsená a chytľavá. Celkovo aj príbeh aj súboje sú fajn a naozaj som sa dobre bavil.

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: PC a Nintendo Switch (ostatné platformy by mali prísť neskôr)

Žáner: Taktické 2D RPG. 

Multiplayer: Nie.

 

  • 80%
    - 80%
80%

Hodnotenie

Arco je vydarené taktické RPG v peknej 2D pixelovej grafike. Je to hra naozaj veľmi nenápadná, ktorá vyšla v podstate v tichosti a málo ľudí o nej vie, no verte tomu, že je veľmi chytľavá, má zaujímavé zasadenie do Južnej Ameriky, celkovo je prekvapivo prepracovaná a aj boje sú zvládnuté naozaj dobre. Určite odporúčam.

Autor – Rado