Máme tu komiks z Južnej Kórei, ktorý je veľmi podobný mange, ale manga to nie je. Predsa len mangy sa čítajú do opačnej strany ako sme zvyknutí a väčšinou sú čiernobiele. Solo Leveling sa číta úplne klasicky západným štýlom a je farebný. Jedná sa o sériu, ktorá bola vydávaná na internete a v krajine vzniku je to momentálne populárnejšie ako klasické mangy. Solo Leveling je adaptáciou fantasy webnovely z roku 2016 a komiksová séria začala vychádzať od roku 2018. Séria je populárna a preto sa nemožno čudovať, že to skúsili aj v Crew, predsa len farebná kresba je populárna veľmi a manga štýl tiež.

Príbeh je inšpirovaný výrazne RPG hrami a hlavný hrdina s menom Činu Song je lovec triedy E, čo znamená, že je najslabší a aj v tých najslabších dungeonoch dostáva poriadne na prdel. Kolegovia ho volajú aj Najslabšia zbraň ľudstva, čo len zdôrazňuje jeho zraniteľnosť, no on sám prácu lovca potrebuje, lebo jeho mama je ťažko chorá a nič iné poriadne robiť nevie. Vlastne poriadne robiť nevie ani toho lovca, ale čo už. Do dungeonov nižších úrovní však chodí aj s inými kolegami lovcami vyššej úrovne a tak sa mu doteraz vždy nejak podarilo prežiť aj keď s početnými zraneniami. Všetko sa však zmení s tajuplným dungeonom, ktorý je pre celú družinu záhadou…

No, musím povedať, že som veľmi milo prekvapený a až takto dobré som to naozaj nečakal. Komiks pôsobil nenápadne a ani z prvotných ukážok som si nemyslel, že ma to bude až takto baviť. Tvorcom sa však podarilo vymyslieť zaujímavú videohernú zápletku, ktorá je takmer každému čitateľovi blízka, keďže väčšina sme si nejaké to RPG v živote už zahrali a podarilo sa im vytvoriť aj sympatických hrdinov. Aj keď tu by som sa pozastavil, lebo sympaťák je hlavne ten hlavný hrdina, ostatní až taký priestor nedostávajú a viacerí umrú len tak, že ani neviete kto to vlastne bol, čo je škoda. Prekvapila ma aj brutalita a celková tvrdosť celého komiksu. Naozaj sa tu umiera a to krutou smrťou, autori sa neboja krvi a ani odlietajúcich končatín. Vymysleli zaujímavé prostredie pre dej prvej knihy a nechcem veľmi prezrádzať, lebo ja osobne som o tom nič nevedel a bol som následne príjemne prekvapený. Som zvedavý, aké prostredia budú v pokračovaniach, no tu sa to naozaj vydarilo. Je to tajuplné, nebezpečné a sám čitateľ nevie, čo sa vlastne bude diať a zisťuje to spolu s hlavným hrdinom. Dobre to funguje a veľmi príjemná je aj kresba a farby. Určite jedno z prekvapení roka a som zvedavý na pokračovanie.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 320

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Sorjong Ki

Kresba: Songnak Čang

Preklad: Štěpánka Horáková

Redakcia: Tereza Micková, Alexandra Petáková

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Solo Leveling odštartoval naozaj dobre. Povedal by som, že je to jedno z najpríjemnejších komiksových prekvapení tohto roka, až takto dobré som to totiž naozaj nečakal. Príjemná kresba, sympatický hlavný hrdina, zaujímavý RPG videoherný námet a skvelé tajuplné a poriadne nebezpečné prostredie. Bavil som sa a som zvedavý na pokračovanie. Séria si dala prvým dielom latku dosť vysoko, tak si ju snáď udrží.

Autor – Rado