Orbital je vo Francúzsku a vo viacerých európskych krajinách veľmi populárnou sci-fi sériou. Dokazuje to aj umiestnenie dielov 7 a 8 v rebríčku TOP100 najobľúbenejších komiksov za daný rok. Orbital číslo 7 obsadil v roku 2017 v tomto rebríčku výborné 15. miesto a predbehol tak viaceré aj na našom trhu dobre známe série ako napríklad Ekho č. 6, Ságu Valtu, Asterixa č. 37, Veľkého mŕtveho, Elrica a podobne. Orbital č. 8 potom obsadil v roku 2019 tiež pekné 35. miesto v rebríčku TOP100 komiksov a predbehol napríklad Asterixa č. 38, Aristophaniu, Draculu od Bessa alebo U.C.C. Dolores. Je to jednoducho úspešná a dobre predávaná séria, ktorá ešte neskončila ani týmito dielami a pravdepodobne ešte ide ďalej. Veď napokon, prečo nepokračovať, keď je to tak úspešné, že?

Séria Orbital je vlastne takým mixom filmu Piaty element, Star Wars a kultovej európskej sci-fi komiksovej série Valerian. Ak však čítate recenziu na diely 7 a 8, tak to už vlastne dobre viete. Je to také dobrodružné politické sci-fi, ktorému nechýba ani akcia, ale aj politikárčenia je v tejto sérii naozaj prekvapivo veľa, čím ma zo začiatku táto séria veľmi nemilo prekvapila. Čakal som to totiž iné a rýchlejšie s viac akciou. Séria vyšla prvýkrát v edícii Modrá Crew v roku 2018 a bola to jedna z prvých sérií, čo sa v edícii objavili a síce má u nás všeobecne slabšie hodnotenia, niektorí čitatelia nedajú na toto sci-fi dopustiť. Je to zaujímavé, lebo vo Francúzsku si drží séria primer hodnotenia 4,4 z 5 a u nás je to zhruba 3,4 z 5. Príbeh nových dielov samozrejme pokračuje tam, kde naposledy skončil a naše hlavné postavy Caleb a Mézoké, ktorí boli dakedy agentami IDO sú momentálne hľadanými vyvrheľmi a skrývajú sa ktovie kde. Sú však veľmi potrební, lebo záhadné živé kozmické lode neuronómy, ohrozujú životy bytostí na rôznych planétach a kľúčom k vyriešeniu môžu byť práve Caleb a Mézoké.

Nový Orbital sa mi zdal byť rýchlejší ako tie predošlé diely a zdalo sa mi, že je tu aj viac akcie a menej politikárčenia. Hlavným kladom celej série je hlavne kresba Sergeho Pellého, ktorý okrem série Orbital vlastne žiadny iný výraznejší komiks ani nekreslil. V Orbitale sa však našiel a tie všemožné mimozemské rasy mu idú naozaj dobre, no čo sa mi na jeho kresbe páči najviac sú veľkolepé scenérie, prostredia, kozmické lode a celkovo veľkolepé akčné scény mu idú naozaj veľmi dobre a vypadajú filmovo. Scenáristom je Sylvain Runberg, ktorý sa radí v Európe k TOP scenáristickým komiksovým hviezdam a má za sebou niekoľko slušných hitov. U nás mu už tiež vyšli série ako Dobyvatelia (edícia Modrá Crew), Zarov (edícia ERB od Vybírala) alebo Conan z Cimmerie od Arga. Je to zaujímavý scenárista, ktorý vie napísať pútavé scenáre, ale Orbital ma už od začiatku série až tak nedostal, ale úplne chápem jeho popularitu vo Francúzsku. V každom prípade som sa však celkom dobre pri aktuálnych dieloch bavil a vôbec by som sa nebránil, keby sa zasa niekedy Orbital do edície Modrá Crew vrátil, čo sa pravdepodobne aj stane, keďže zatiaľ séria nie je ukončená.

35. komiks v edícii Modrá Crew.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na e-shope CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 116

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Sylvain Runberg

Kresba: Serge Pellé

Preklad: Richard Podaný

Redakcia: Filip Gotfrid, Jolana Tichá

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Vždy sa mi zdalo, že séria Orbital je takým politickým sci-fi, ktorá síce má aj akciu, ale aj príliš veľa politikárčenia. Od začiatku som s tým mal trochu problém, ale aktuálne diely zrýchlili, pridali aj výrazne na akcii a mne to veľmi rýchlo ubehlo. Stále mám so sériou problém, že má pre mňa nezaujímavé hlavné postavy, no má aj krásnu Pellého kresbu a ja som sa teraz celkom dobre bavil aj vďaka dobrému tempu.

Autor – Rado