Škorpion je dobrodružno-historická séria, ktorá vychádza vo Francúzsku už od roku 2000 a má 14 dielov. Zatiaľ posledný diel vyšiel v roku 2022 a séria stále pokračuje ďalej. Na posledných dvoch dieloch už však nepracoval slávny Enrico Marini, ktorý dovtedy spolupracoval na scenári so Stephenom Desbergom a celú sériu kreslil a koloroval. Pán Vybíral chcel pôvodne vydať prvý príbehový cyklus, je však veľkým fanúšikom Mariniho kresby a tak sa dalo čakať, že vydá aj druhý príbehový cyklus, ktorý má časti 7 až 12. Je to len a len dobre, že sa Škorpion uchytil aj v predajnosti a že sa tu dokončenia dočkáme. Pravdepodobne už však Vybíral nevydá diely, na ktorých Marini nepracoval a možno dakedy v budúcnosti vydá znovu Škorpiona od Mariniho, ktorý sa do správy pre mňa vyjadril, že sa plánuje k sérii vrátiť. Malo by to byť po dlhšej pauze, počas ktorej sa plánuje autor venovať iným komiksovým projektom a sériám ako napríklad Orlové Říma.

Kým posledná dvoj kniha zaviedla Škorpiona na Východ a celé to malo takú dobrodružnú atmosféru Indiana Jonesa aj s prastarými hrobkami a pascami, tak najnovšie diely sa vracajú znovu do Ríma a štýl sa podobá na prvé knihy v sérii. Trebaldi úplne ovládol Rím a úplne ho ho zmenil na mesto strachu, v ktorom si nemôže byť nikto istý, či sa dožije rána. Škorpion chce samozrejme vládu Trebaldiho prerušiť, ale chce aj zistiť svoju minulosť. Pátra tak po minulosti svojej matky a po udalostiach, ktoré zapríčinili jej upálenie. Čo sa vlastne stalo? Kto za tento ohavný čin môže? Podarí sa mu to ešte vôbec po toľkých rokoch zistiť a nájsť vinníkov?

Akcia a dobrodružstvo tentokrát trochu ustúpilo intrigám. Je tu viac postáv, každá z nich má vlastné ambície a plány. Akcie je tentokrát kvôli tomu menej, aby sa rozvinul príbeh, aby sme sa niečo dozvedeli o ďalších postavách a aj hľadanie Škorpióna odpovedí na minulosť zaberá značnú časť knihy. Je to však všetko zaujímavo vymyslené a nádherne nakreslené. Enrico Marini je jednoducho skvelý umelec a jeho kresba patrí k tým najlepším, akú som kedy vôbec v komiksoch videl. Krásne farby, bezchybné postavy (ich pohyby, mimika…) či budovy a celkovo prostredia. Marini je jednoducho frajer a kresba mu naozaj veľmi ide. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo je séria Škorpion taká obľúbená vo Francúzsku alebo v iných európskych štátoch. Okrem toho tu však funguje aj zaujímavý príbeh, intrigy, vtipné hlášky, akcia, dobrodružstvo a aj ľahká erotika. Pevne dúfam, že sa postupne na našom trhu Škorpion dotiahne na skvelé predaje série Orlové Říma, ktorú píše a kreslí práve Marini. Mimochodom, ak by ste mali chuť na ďalšie krásne európske komiksy, navštívte web verneovky.cz a v edícii ERB nájdete zaručene niečo čo vás zaujme. Na žánre je to naozaj bohaté a nájdete tu westerny, historické komiksy, fantasy, dobrodružné alebo aj pirátske.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke verneovky.cz

KUPUJTE TU

Počet strán: 104

Väzba: Tvrdá

Jazyk: Český

Scenár: Stephen Desberg

Kresba: Enrico Marini

Preklad: Zbyněk Froněk

Redakcia: Zbyněk Froněk, Josef Vybíral

Vydavateľstvo: Nakladatelství Josef Vybíral

5

Hodnotenie

Začal sa nový príbehový cyklus série Škorpion a ja som veľmi rád, že v sérii pán Vybíral pokračuje. Indiana Jonesovské dobrodružstvo z posledných dielov vystriedal starý Rím zo začiatku série, ktorý sa však výrazne zmenil. Ovládol ho Trebaldi a obyvatelia sa boja o svoje životy. Škorpion pátra po odpovediach na minulosť a hľadá vinníkov upálenia jeho matky. Tentokrát je tu celkovo menej akcie a výrazne viac intríg. Stále je to však príbehom zaujímavé a krásne kreslené.

Autor – Rado