Konečne sa u nás niekto pustil do komiksov od skvelého scenáristu Roberta Kirkmana a doteraz nechápem, ako tu až dodnes od neho mohla vyjsť len séria Živí mrtví (+ Zombie Marvel). Vydal sa tu od neho ten najväčší dlhoročný hit, ktorý získal aj dve ceny Willa Eisnera za pokračujúcu sériu. Ceny Willa Eisnera sú inak považované za tie najprestížnejšie ocenenia za komiksy a sú prirovnávané k filmovým Oscarom. Živí mrtví sú obrovský celosvetový hit, dočkali sa seriálu, kníh a aj hier. Je však skvelé, že sa tu našlo nakladateľstvo, ktoré sa pozrelo aj na jeho iné komiksy. V Mighty Boys majú naozaj zaujímavý výber svojich komiksov a nič slabé ešte nevydali. Od Roberta Kirkmana teraz vydali kompletnú edíciu sci-fi série Zpěv Neznáma (Oblivion Song), ktorá vychádzala od roku 2018 do roku 2022 a chystajú sa začiatkom budúceho roka aj na jeho ďalší komiks Vyvrhel (Outcast), čo bude drsný horor. Mimochodom na neho už spustili na svojom webe mightyboys.cz aj predobjednávky. Ak teda máte radi hororové čítanie, určite neváhajte a okrem tohto hororu ešte spustili predobjednávky aj na ďalší sci-fi komiks Cesta na Mars. V Mighty Boys sa naozaj po ťažšom začiatku veľmi pekne rozbehli a svojou kvalitou spracovania kníh patria k najlepším na našom trhu. Vydávajú len kompletné vydania, čo je jednoducho skvelé a verím, že pre veľa komiksových fanúšikov je to veľmi atraktívne. Už som to napísal viackrát, ale je to jednoducho veľmi sexy, keď dostanete kompletný príbeh v jednej alebo viacerých knihách naraz a nemusíte čakať na dokončenie série mesiace alebo najčastejšie roky. Už len toto by bola obrovská výhoda oproti konkurenčným nakladateľstvám, ktoré často vydávajú série na pokračovanie a čitateľ tak viackrát zabudne o čom vlastne séria je, keď na pokračovanie čaká dlhšiu dobu. Nakladateľstvo Mighty Boys však boduje aj spracovaním kníh, ktoré je v tvrdej väzbe, knihy sú krásne spracované aj vizuálne, majú kvalitný papier, prvotriedny preklad od Filipa Štěpánka a aj množstvo pekných a zaujímavých bonusov.

O čom je vlastne príbeh novinky Zpěv Neznáma? V Neznáme zmizlo 300 000 obyvateľov Philadelphie. Od tejto katastrofy už ubehlo 10 rokov a vláda a aj úrady sa už vzdali pátrania po zmiznutých ľuďoch. Máme tu však jedného človeka, ktorý sa do tejto alternatívnej dimenzie stále vydáva s cieľom nájsť čo najviac stratených ľudí a priviesť ich naspäť do nášho sveta. Volá sa Nathan Cole a okrem iných ľudí chce nájsť aj svojho staršieho brata Edwarda a síce je to už 10 rokov, stále sa Nathan nevzdáva, že jeho brat ešte žije a že ho dokáže nájsť. Až jedného dňa zachráni dvojicu ľudí, ktorí mu povedia viac o dákom Edovi, ktorý vedie asi stovku ľudí, ktorí žijú v pustatine v tej inej dimenzii a Nathan sa ich rozhodne nájsť.

Zpěv Neznáma je nádherná kniha! Ako som už napísal, v podaní Mighty Boys to je pravidlo. Myslel som si, že komiksom roku bude Agent strachu (Fear Agent), ale Zpěv Neznáma sa mu môže smelo rovnať a u mňa ho možno dokonca ešte aj o malý kúsok preskočil. Oba tieto komiksy som poznal už dlhšiu dobu a vždy som tajne dúfal, že sa dostanú aj na náš trh. Nejedná sa síce o žiadne zásadné komiksy, ktoré by ste si za svoj život museli prečítať (ako je napríklad Mouse, Watchmen a podobne), ale obe sú dokonalý popcorn. Ak sa chcete pri komikse skvelo baviť, tak sú tieto komiksy ideálne a u mňa sa jedná v oboch prípadoch o naozaj veľmi vysokú kvalitu ako scenárom, tak aj kresbou. Vedel som, že je Robert Kirkman skvelý scenárista, ale v Zpěve Neznáma ma aj tak veľmi milo prekvapil. Udržal si totiž veľmi vysoko položenú latku od začiatku až do samotného konca príbehu a to sa pri takýchto dlhších sériách naozaj často nestáva. Naozaj som očakával počas čítania kvalitatívny prepad v scenári a toho som sa nedočkal. Čo ma naozaj veľmi potešilo a uznanlivo som kýval hlavou, že si Kirkman udržal celú dobu naozaj pútavý príbeh, veľmi sympatické postavy, mal vždy svieže nápady a celé som to prečítal na jedno posedenie. Nevedel som sa od toho odtrhnúť, priateľka už na mňa viackrát kričala, že kedy sa jej už konečne idem venovať, no ja som len vykríkol – čítam! Bavil som sa kráľovsky, vedel som, že je Oblivion Song kvalitný sci-fi komiks, ale nečakal som to až takto dobré. U mňa možno najlepší sci-fi komiks aký som kedy čítal. Naozaj ma prekvapilo, ako dokázal ucelene napísať ten príbeh, všetko dávalo zmysel, všetky scény boli zaujímavé, bavili ma všetky rozhovory, postavy boli ako živé, riešili aj bežné problémy naozaj uveriteľne a stále mal s čím v príbehu prekvapiť. Nechcem však z príbehu zbytočne nič prezrádzať, ja som o ňom v podstate nič nevedel a vôbec som ani netušil, akým smerom sa bude príbeh vlastne vyvíjať. Viackrát som si počas čítania povedal, že som zvedavý, s čím príde scenárista teraz, čo si ešte vymyslí, aby ten príbeh nestratil na zaujímavosti a on stále niečo vymyslel. Naozaj, ja by som povedal, že je to pravdepodobne bez hluchých miest a má to veľmi dobré tempo, neustále sa niečo deje a perfektne funguje aj gradácia. Absolútne nič mi nevadilo a keď si k tomu prirátam ešte aj výbornú kresbu, za ktorú môže Lorenzo de Felici z Talianska a komiks peknými farbami kolorovala Annalisa Leoni. Kresba je krásna, postavy a ich mimiku zvláda Lorenzo bravúrne, je tu množstvo pekných veľkolepých prostredí, veľa dizajnovo zaujímavých oblúd a celkovo je kresba veľmi silná. Farby sú úchvatné a viackrát som si len tak v nemom úžase prezeral jednotlivé stránky. Mám rád komiksy, kde sú scenár a aj kresba na tej najvyššej úrovni a ani jedno neťahá za kratší koniec.

Kniha obsahuje samozrejme aj krásne bonusy ako je to už u Mighty Boys zvykom. Nájdete tam zaujímavé komentáre tvorcov na rôzne postavy a ich vznik. Komentuje to ako scenárista Kirkman tak aj kreslič Felici. Okrem toho je tu aj množstvo pekných obálok. Ak by som mal napísať celkovo o tomto komikse len jedno slovo, ktoré by ho vystihovalo ako kvalitou tak aj spracovaním, bolo by to slovo dokonalosť. Takto si predstavujem dokonalý komiks a jeho vydanie. Síce som počas čítania natrafil aj na nejaké tie chýbajúce písmenká v bublinách (asi 3, čo je pri takom množstve strán naozaj zanedbateľné), ale aj tak obrovská poklona pred Filipom a jeho perfektným prekladom. Pre mňa jeden z najlepších prekladateľov u nás, jeho preložené texty sú naozaj kvalitné a veľmi dobre sa čítajú. Ste sci-fi fanúšik? Tak určite neváhajte, ja som totiž asi ešte lepší sci-fi komiks nečítal.

Zpěv Neznáma je uzavretý príbeh.

Komiks si môžete kúpiť na webe Mighty Boys, kde si viete predobjednať aj nové chystané komiksy. 

KUPUJTE TU

Počet strán: 890

Žáner: Sci-fi

Väzba: Tvrdá

Jazyk: Český

Scenár: Robert Kirkman

Kresba: Lorenzo de Felici

Preklad: Filip Štěpánek

Redakcia: Haseyo, Filip Štěpánek, Zuzana Štěpánková, Kateřina Veselá (II)

Vydavateľstvo: Mighty Boys

 

5

Hodnotenie

Najlepší sci-fi komiks aký som kedy čítal. Robert Kirkman napísal kvalitatívne vyrovnaný scenár, ktorý ma od začiatku chytil a nepustil až do samého konca. Po dočítaní som bol dehydrovaný a hladný. Nevedel som sa od čítania totiž odrhnúť. Veľmi pútavý príbeh, v ktorom sa neustále niečo deje. Normálne som si už vravel, že už musí prísť nejaké zhoršenie scenára, veď neexistuje, aby mal Kirkman celú dobu svieže nápady a určite mu čoskoro dôjde dych. Nestalo sa. Pre mňa dokonalosť. Veľmi silná kresba, krásne farby a scenár, ktorý dokáže neustále prekvapovať a baviť. Sympatické postavy, uveriteľné jednanie postáv, pútavo napísané dialógy, dobré tempo a mohol by som takto pokračovať. Krásne spracovanie knihy a pekné bonusy sú už u Mighty Boys samozrejmosť.

Autor – Rado