Prvý diel nezvyčajnej budovateľskej stratégie Frostpunk vyšiel v roku 2018 a bol to veľmi populárny titul pre Poľské štúdio 11 bit studios, ktoré bolo založené v roku 2010. Ich prelomovým hitom bolo v roku 2014 This War of Mine, čo bol survival, kde ste sa snažili prežiť za civilistov počas vojny. Htu si na Steame zahralo takmer 10 000 hráčov naraz, čo bolo pre Poľské štúdio obrovský úspech. Ten však potom s prvým dielom Frostpunku prekonali a dosiahli až 30 000 hráčov. Pokračovanie tento peak hráčov ešte prekonalo, keďže si Frostpunk 2 zahralo na Steame viac ako 35 000 hráčov a Poľské štúdio sa za pár dní dostalo s predajmi do plusu. Čo je v týchto ťažkých časoch, kedy jedna herná firma prepúšťa za druhounaozaj skvelá správa a 11 bit studios vďaka tomu zakončia tento rok výrazne v pluse, aj keď ich produkované hry ako Creatures of Ava alebo The Thaumaturge až tak úspešné naozaj neboli.

O čom vlastne Frostpunk 2 je? Hádate správne. Je o poriadnej zime na planéte Zem. Je to už 30 rokov, čo planétu trápi obrovská zima a ľudstvo je kvôli tomu na pokraji vyhynutia. Ani toto však nezastaví niektorých ľudí od túžby po moci, ktorá je ľudstvu tak vlastná a zapríčinila už nespočet vojen či konfliktov. Hráte tu za despotu, ktorý spravuje a buduje veľké mesto. Samozrejme za neľahkých podmienok a tak je to vlastne survival budovateľská stratégia. Ako to tak už v ľudskej spoločnosti chodí, ak ľudstvo spohodlnie, čo sa stalo vlastne v tomto svete, keďže reaktor zabezpečujúci teplo v meste funguje a ľudia tak vedia prežívať, tak sa vytvorilo viacero zoskupení, ktoré majú každé iné ciele a chcú sa dostať ako k moci alebo ku zdrojom a tak podobne. Tieto zoskupenia sa navzájom neznášajú a napätie v meste mimoriadne stúpa. Ak sa to nepodarí vám ako správcovi zvrátiť, ľudia siahnu po násilí a mohlo by to skončiť pre celé mesto a aj pre obyvateľov veľmi zle. Vašou úlohou je teda aj nastolenie poriadku, správa mesta, budovanie, zdroje a podobne.

Aj keď sa do hry výrazne zamiešala oproti prvému dielu politka, rôzne frakcie a podobne. Stále našťastie v hre zostala aj tematika prírodnej katastrofy, ktorá bola v prvom diely tak silná. Aj pokračovanie sa totiž stále odohráva v rovnakom svete, len sa s tým už ľudia naučili viac žiť. Aj tak však niekoľkokrát v hre pocítite ničivý dopad matky prírody. Je veľmi dobre, že sa tvorcovia tomu venovali aj naďalej a nenahradili túto jedinečnú atmosféru len politikárčením, ktoré je síce zaujímavé v tomto prostredí, ale predsa len atmosféra zničujúceho mrazu má niečo do seba. V hre je aj kladený veľký dôraz na prieskum prostredia, ťaženie ropy a aj kolonizáciu a obsadzovanie iných území. S tým je spojených viacero ťažkých rozhodnutí, kedy záleží len na vás, čo si vyberiete a ako tak ovplyvníte chod udalostí. Hra je v tomto nelineárna a naozaj sú tie rozhodnutia ťažké a môžete si aj hru stopnúť a porozmýšlať. Frostpunk 2 vypadá nádherne graficky a je aj veľmi dobre optimalizovaný a vďaka tomu je hrateľnosť veľmi plynulá. Veľmi to pomáha dobrému dojmu z hry a graficky je to jedna z najkrajších stratégií. Celkovo je druhý diel aj viac učesaný oproti tomu prvému a je tak výrazne vyladenejší. Pokračovanie sa teda rozhodne vydarilo a ak hľadáte kvalitnú budovateľskú stratégiu, nemáte nad čím váhať. Frostpunk 2 sa dobre hrá a ešte k tomu aj dobre vyzerá.

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: PlayStation 5, Microsoft Windows, Xbox Series X a Series S.

Žáner: Survival budovateľská stratégia. 

Multiplayer: Nie.

 

  • 85%
    - 85%
85%

Hodnotenie

Frostpunk 2 sa naozaj veľmi vydaril a je to skvelé pokračovanie veľmi dobrého prvého dielu. Ten stavil viac na survival a aj keď tento prvok vo výraznej miere nájdete aj v pokračovaní, tu už je aj veľa politikárčenia a veľa ťažkých rozhodnutí. Skvelo to však všetko dokopy funguje, dobre sa to hrá a Frostpunk 2 ešte k tomu všetkému aj veľmi pekne graficky vypadá.

Autor – Rado