Edícia Modrá Crew patrí k mojim najobľúbenejším na našom trhu, nájdete tu totiž naozaj bohatú ponuku zaujímavých komiksov rôznych žánrov a väčšinou s krásnou európskou kresbou. Zrýchlilo sa aj jej vydávanie a tak tu máme každé dva mesiace nový príbeh alebo pokračovanie rozbehnutých príbehov. Mám túto edíciu naozaj rád, ale v poslednej dobe tu bolo viacero titulov, ktoré síce boli kvalitné, ale až tak ma neodpálili ako napríklad pirátske dobrodružstvo Dlhý John Silver, western Hrobař alebo historické fantasy Dobyvatelé. Tieto považujem zatiaľ za najlepšie komiksy v edícii Modrá Crew. Dobyvatelé vyšli v roku 2021 a odvtedy tu síce bolo viacero kvalitných komiksov a všetky ma bavili, ale ani jeden z nich sa mi odvtedy nedostal až tak pod kožu, že som si povedal, že tak toto bola naozaj bomba! Ten pocit mám práve teraz s novou sériou Transportér, ktorej diely 1 a 2 sú jednoducho perfektné. Aj keď sa séria v budúcom diely končí, tak ešte ostáva vo vzduchu, či sa autorom podarí udržať veľmi vysoko nastavenú latku. Uvidíme.

Séria Transportér vychádzala vo Francúzsku od roku 2020 do roku 2023 a je dielom scenáristu Tristana Roulota, pre ktorého je to na našom trhu premiéra a autorom kresby je Dimitri Armand, ktorého má veľmi rád Vybíral vo svojej edícii ERB. Vyšli tu zatiaľ od neho westerny Sykes, Texaský Jack a Indiáni! Dimitri Armand je celkovo veľmi šikovný kreslič a určite budem jeho tvorbu sledovať podrobne aj do budúcna. Inak séria Transportér obsadila svojím prvým dielom v rebríčku TOP100 najobľúbenejších komiksov za rok 2020 pekné 56. miesto a druhý diel dopadol v roku 2021 v hlasovaní ešte lepšie a obsadil 28. miesto. Aj to dokazuje, že bola séria úspešná a obľúbená. O čo vlastne v príbehu ide? Žánrovo sa jedná o také akčno-dobrodružné post-apokalyptické sci-fi a v edícii MC sa jedná o žánrovú premiéru. Príbeh je o tom, že ľudstvo napadla epidémia, ktorá napadla železo. Čo značne ovplyvnilo svet naokolo, keďže celá civilizácia stála na železe, no ľudia ho majú aj v krvi, čo im spôsobilo rôzne mutácie. Celkovo sa svet značne zmenil a ľudia v ňom bojujú o prežitie. Hlavnou postavou je Transportér, ktorý spoľahlivo doručí každú zásielku na svoje miesto a chce za to len toľko, aby ste zjedli vajíčko, ktoré vám dá…

Celé mi to pripomenulo hernú sériu The Last of Us, čomu prispelo hlavne to, že sú tu podobné obludy (nazvané sú Fungy), ktoré vo svete žijú a pre ľudí sú veľmi nebezpečné. Celkovo ma to veľmi bavilo, hlavný hrdina je frajer, ktorý je do veľkej mieri tajomný a poriadne neviete, čo od neho vlastne môžete čakať.  Svet je premyslený, jeho pravidlá a fungovanie sú dostatočne zaujímavé. Scenár je naviac občas pekne prekvapivý a naozaj som bol neraz zaskočený vývojom deja. Veľmi kvalitnému zážitku pomáha aj pekná kresba Dimitriho Armanda. Pevne dúfam, že si túto vysokú kvalitu udrží aj ukončenie série, ktorého sa dočkáme v edícii MC najbližšie.

36. komiks v edícii Modrá Crew.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na e-shope CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 116

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Tristan Roulot

Kresba: Dimitri Armand

Preklad: Richard Podaný

Redakcia: Filip Gotfrid, Jolana Tichá

Vydavateľstvo: CREW

5

Hodnotenie

Pre mňa najlepšia Modrá Crew od roku 2021! A to mám pritom túto edíciu naozaj rád a bavili ma takmer všetky komiksy v nej. Prvé dva diely Transportéra sa však naozaj veľmi vydarili a ja som si pri čítaní spomenul na skvelú hernú sériu The Last of Us. Pútavé post-apokalyptické sci-fi, v ktorom je dej nepredvídateľný a neraz som bol naozaj vývojom prekvapený. Veľmi tomu pomáha aj pekná kresba Dimitriho Armanda, od ktorého si určite prečítajte aj westerny Sykes a Texaský Jack.

Autor – Rado