The Plucky Squire je prvotinou štúdia All Possible Futures a vydavateľa si pre hru uchmatol Devolver Digital, ktorý už roky dokazuje, že tam ľudia majú nos na kvalitné a zaujímavé indie hry. The Plucky Squire vyšlo na všetky hlavné platformy a na Steame dokonca bolo aj v TOP rebríčku predajnosti. Najviac na Steame hru hralo cez 1200 hráčov naraz, čo je na tak malú indie hru pekné číslo a hra nezapadla, čo je hlavné. Priemerné hodnotenie z recenzií je na Metacritic 80%, čo tiež značí kvalitnú hru a takou aj The Plucky Squire a k tomu je ešte aj originálna, hravá a plná nápadov.

Hlavným hrdinom rozprávkovej knižky je Jot, ktorý je však vyhostený aj s viacerými spoločníkmi zlým Humgrumpom. Tak sa stalo, že z papierových strán je vyhostený do nášho 3D sveta. To všetko preto, aby na konci knihy nebolo zlo porazené Jotom ako sa tam píše. Jot tak musí prekonať množstvo prekážok, aby sa znovu vrátil do rozprávkovej knižky a zabránil tak zlu na konci knihy vyhrať. Chce znovu navrátiť do knihy už dopredu napísaný happy end, no ľahké to samozrejme vôbec nebude…

The Plucky Squire je mixom viacerých žánrov, ale prevládajú hlavne adventúra a plošinovka. Pravidelne tu budete striedať 2D kreslené prostredie s 3D prostredím a budú sa tu meniť aj žánre. Úvodné minúty sa práve odohrávajú v 2D svete knihy a až potom budete vrhnutý do 3D prostredia. Skákať však budete viackrát behom hry z 2D do 3D a naopak a tvorcovia si pre vás pripravili naozaj veľké množstvo hravých nápadov a rôznych herných mechaník a mini-hier. Vždy sa na vás vyvalí niečo nové a vôbec sa nemáte čas nudiť. Keď si už začínate hovoriť, že už by aj mohla táto pasáž skončiť, tak sa to už mení. Je to naozaj veľmi svieža hra plná hravých nápadov a ja mám osobne takéto hry naozaj veľmi rád. Základom všetkého je však váš hlavný hrdina panoš Jot s mečom, ktorý potrebujete na množstvo nepriateľov. Okrem toho však dokážete aj manipulovať z rozprávkovou knihou a otáčať jej strany a nakláňať. Všetko má svoj význam a nerobí sa to len tak. Otáčanie strán pomáha hlavne ak potrebujete nejaký predmet z inej strany a ten by sa vám hodil tak si ho viete ísť zobrať a nakláňanie zasa pomôže posúvať ťažké predmety. Tých manipulácií s rozprávkovou knihou je tu však viac, ale prezrádzať vám ich naozaj všetky nechcem a určite budete milo prekvapení.

Hra je lineárna a príbeh teda ide stále dopredu. Čaká na vás 9 kapitol a zaberie vám to zhruba 8 hodín. Okrem už spomenutých herných mechaník je tu napríklad aj hranie sa so slovami a máte tak možnosť si meniť cestu pred vami. Ak tam máte napríklad nejakú nezničiteľnú prekážku, tak výmenou slov si ju viete spraviť zničiteľnou a dostať sa tak ďalej. Tých hravých nápadov je v tejto hre naozaj veľa a určite bude The Plucky Squire na konci roka vyhrávať aj nejaké tie herné ceny alebo bude minimálne viackrát nominovaná. Ak sa náhodou v hre na nejakej hádanke zaseknete, tvorcovia si pre vás pripravili aj pomoc, ktorú môžete s hádankami využiť. Je to príjemné, celé to má takú ľahšiu obtiažnosť, je to milé, vtipné a graficky veľmi príjemné.

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X a Series S, Microsoft Windows.

Žáner: 2/3D plošinovka. 

Multiplayer: Nie.

 

  • 90%
    - 90%
90%

Hodnotenie

The Plucky Squire je veľmi milý, pekný a hravý mix adventúry a plošinovky. Pravidelne tu budete skákať medzi 2D a 3D svetom a čaká na vás plno rozličných herných mechaník a mini-hier. Naozaj sa nebudete mať čas nudiť a celé je to perfektná rozprávková zábava. Jedna z najlepších hier tohto roka a určite odporúčam.

Autor – Rado