Máte radi sériu Crash Bandicoot? Posledný diel tejto slávnej 3D plošinovky vyšiel v roku 2022, čo teda vôbec nebolo tak dávno a máme tu aj vylepšenú pôvodnú trilógiu. Niekto si však povedal, že tu je o podobné hry stále záujem a že ich predsa len na trhu nie je tak veľa, tak sa tím VEA Games pustil do svojej prvotiny Nikoderiko: The Magical World a vydavateľom je tiež nové štúdio Knights Peak, ktoré však chystá naozaj viacero zaujímavých titulov. Tak uvidíme, do kedy vydržia na trhu, lebo Nikoderiko: The Magical World podľa krásnej vizuálnej stránky určite nestálo málo peňazí a ktovie ako sa tomuto klonu kultovej série Crash Bandicoot bude predajne dariť. Predsa len je to primárne pre menších hráčov, ale celkovo sa jedná o novú a neznámu značku. No uvidíme, v každom prípade je to však kvalitná hra, o čom si povieme na najbližších riadkoch.

Nikoderiko: The Magical World zaujme na prvý pohľad svojou peknou pestrofarebnou grafikou a naozaj veľkou podobnosťou už so spomenutou obľúbenou sériou. Vývojári sú pravdepodobne veľkí fanúšikovia Crasha a tak si spravili vlastnú verziu. Predsa len aj hlavné charaktery Niko a Luna sa dosť podobajú na tie zo spomenutej série. Ako keby to nestačilo, podobá sa na to všetko aj svet a aj herné mechaniky. Ja som sa však bavil veľmi dobre a nejak mi to nevadilo, určite tu však budú aj takí hráči, ktorí tú podobnosť nezoberú a budú označovať Nikoderiko ako kopírku. O čom je príbeh? Niko a Luna sú lovci pokladov, v podstate akýsi piráti a so svojou loďou prídu na jeden ostrov kde sa nachádza veľký a vzácny poklad. Vyruší ich však hnusný Grimbald so svojou armádou kobrám podobných nepriateľov. Ten im vzácny poklad zoberie. Vašou úlohou je samozrejme tohto záporáka a jeho armádu poraziť a získať poklad.

Príbeh je veľmi jednoduchý a vlastne sa spomenie len na začiatku a potom je to už jeden level za druhým, kde síce porážate zlú armádu či bossov, ale príbeh sa nejak extra neprehlbuje. Je tu len na spojenie a nejaké to pozadie celej hry. Mohlo by to byť naozaj vyriešené aj lepšie ale nevadilo mi to pri hraní. Nikoderiko je totiž naozaj veľmi dobre spravená a pekná plošinovka, ktorá funguje naozaj dobre. Sú tu rôzne tropické prostredia, či už džungľa, podzemie, jaskyne alebo sa pozriete viackrát aj pod vodu. Celkovo prostredia sú plné detailov a graficky vypadajú naozaj veľmi pekne a viackrát veľkolepo. Najviac sa to naozaj podobá na posledný diel Crasha, ale nájdeme tu podobnosť aj s tými predošlými. Beháte, skáčete a môžete aj jazdiť na nejakých tých zvieratách (žabiak, dino, netopier, morský koník, diviak..), čo vám výrazne pomôže v jednotlivých leveloch. Nepriateľov likvidujete skočením o zem čo najbližšie k nim a tlaková vlna ich odstrelí alebo sa na nich šmyknete a odstrelí ich to tiež. Je to zábavné, kamera sa často mení, tak isto je tu aj viacero herných mechaník a rôznych srandičiek ako skryté úrovne, kde viete zbierať hviezdičky, hľadať kľúče a podobne. Ďalej tu zbierate akési zlaté mušky, za čo si potom viete odomkýnať v obchodíku truhlice, z ktorých vám vypadnú rôzne bonusové zberateľské vecičky. Popri hraní sa viackrát mení kamera, raz vidíte postavu z boku, potom zozadu či spredu. Je to zábavné a graficky to vypadá naozaj veľmi pekne. Len je to celé naozaj veľmi podobné už spomenutej sérii. Prítomná je aj lokálna kooperácia na rozdelenej obrazovke, čo určite poteší a celej hre to dodáva nový rozmer zábavy. Pre deti ideálna hra a dospelí sa dokážu zabaviť tiež. Ja som sa bavil prekvapivo dobre.

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X a Series S, Microsoft Windows (PC ešte nevyšlo).

Žáner: 3D plošinovka. 

Multiplayer: Áno (lokálny pre 2 hráčov na rozdelenej obrazovke).

  • 80%
    - 80%
80%

Hodnotenie

Nikoderiko: The Magical World je v podstate klonom kultovej série Crash Bandicoot, ale musím uznať, že je Nikoderiko naozaj veľmi kvalitnou plošinovkou a síce sa Crashovi veľmi podobá (postavy, svet, herné mechaniky a nápady) tak je to aj tak zábavná, pekná a kvalitná 3D plošinovka. Prekvapivo dobre som sa bavil a ak máte s kým hrať na rozdelenej obrazovke, tak si užijete naozaj kopec zábavy. Je to skôr pre deti, ale určite si pri tom príjemne oddýchnu aj dospelí hráči. Musím pochváliť aj veľmi peknú pestrofarebnú grafiku.

Autor – Rado