Máme tu ďalší ročník NHL série od EA, ktorá je tu tiež každý rok, no v posledných rokoch sa vynecháva platforma PC, kde tie predaje boli nižšie aké bola EA ochotná akceptovať. NHL 25 je už 34. dielom hokejovej série, ktorú od ročníka 19 vytvárajú vývojári EA Vancouver. Mimo užívateľského rozhrania bol vylepšený pohyb všetkých hokejistov na ľadovej ploche vrátane realistickejšieho korčuľovania. Hlavnou novinkou je však logický systém hrateľnosti nazvaný ICE-Q, čo je špeciálna umelá inteligencia s hokejovým myslením. Na ICE-Q vývojári pracovali spolu s trojicou hráčov, a to konkrétne s bratmi Hughesovými, ktorí sú zároveň aj na rôznych edíciách hry na obaloch. Vďaka ICE-Q sa tak pohľad kamery prispôsobuje situácii na ľade, animácie sú plynulejšie a vedenie puku či sila strely závisí od konkrétneho hráča, ktorý je práve ovládaný. Vylepšenie má aj správanie brankárov a samozrejmosťou je aktualizácia súpisiek všetkých tímov, ktoré sa v hre vyskytujú, teda tímov zámorských súťaží NHL, AHL, ECHL a OHL, švédskych SHL, fínskej Liigy, nemeckej DEL, švajčiarskej National League, rakúskej Hockey League, Českej extraligy ale aj národných tímov vrátane tých ženských a juniorských. Nechýba ani možnosť tvorby vlastného tímu alebo hráča.

Ponuka herných režimov je úplne totožná ako v minulých rokoch, takže tu nájdete klasicky rýchle zápasy, turnaje, zjednodušené sezóny, ale aj Organizáciu a podobne. Dôležitou súčasťou hry je hrateľnosť. Je rovnaká ako v minulom ročníku alebo bola vylepšená? Dobrou správou určite je, že si zmeny priamo na ľade všimnete, hoci nejde o žiadnu revolúciu, ale skôr doplnenie minuloročných noviniek a úpravu podľa spätnej väzby od hráčov. Aj to sa ale vo výsledku určite počíta. Najväčšou novinkou nového ročníka je už spomenutá technika ICE-Q, čo je technológia zameriavajúca sa hlavne na umelú inteligenciu a správanie hráčov na ihrisku. Teoreticky by tak hráči mali lepšie reagovať na situáciu na ľade, nezasekávať sa na mieste, nezrážať sa toľko, nezamotávať sa do seba a hľadať si najlepší možný priestor. Nová technológia funguje najlepšie pre útočiacich hráčov, hlavne v spojení s pomalšou hrateľnosťou a systémom únavy, vďaka čomu vznikajú aj viac hokejové momenty, ale v obrane má celkom veľké medzery. Čo naopak oceňujem, je nový systém prihrávok a následných striel z prvých, takzvaných one timerov. Tie je nutné teraz lepšie načasovať a sú aj spojené so zručnosťami jednotlivých hráčov, takže nie sú také automatické a nie vždy sa z takejto situácie môžete následne radovať, čo je naozaj dobre, lebo v predošlých ročníkoch to väčšinou vždy znamenalo jasný gól, čo tiež veľa nemá spoločné s realitou, keďže veľa takýchto šancí síce gólom končí, ale istota tam nikdy nie je a veľa vie chytiť aj brankár svojim včasným presunom. Znovu je najväčší prínos hry hlavne v hraní sezóny alebo potom v online multiplayeri proti živým hráčom. 

Po vizuálnej stránke je to znovu pekný hokej, ktorý hlavne po prechode na Frostbite engine, ktorý dokáže sprostredkovať detailných hokejistov a zaplnené štadióny s fandiacimi divákmi. Nasvietenie má hra tiež veľmi dobré a vďaka tomu má naozaj dobrú hokejovú atmosféru. Tohtoročný ročník neprináša síce žiadnu revolúciu a veľký skok vo vizuálnom spracovaní nečakajte, ale aj napriek tomu vypadá hra jednoducho dobre. Hokejisti vypadajú znovu o kus reálnejšie a tie najväčšie hviezdy sa naozaj na svoje reálne vzory veľmi podobajú. Graficky sa tentokrát podarilo pekne spracovať aj dresy, ktoré sa vlnia a hráči majú realisticky spracované fúzy a vlasy. Je však férové ​​dodať, že ide skôr o detaily, ktoré si navyše všimnete len mimo hernej pasáže, ale pomáhajú dotvárať celkovú veľmi dobrú grafickú prezentáciu. Hra totiž naozaj vypadá často ako nejaký živý prenos z reálneho hokejového zápasu a to poteší. Samozrejme potešia aj komentátori, ktorí sú každý rok veľmi kvalitný a tu si to EA vždy postráži. Celkovo kvalitný hokej a fanúšikovia sa určite veľmi nemajú na čo sťažovať a majú čo hrať ďalší rok. Samozrejme by tu mohli byť nejaké tie vylepšenia a určite by sa dalo čo zlepšovať, ale hokej je to kvalitný. 

Oficiálna stránka hry.

Hra vyšla na: PlayStation 5, Xbox Series X a Series S.

Žáner: Športová/Hokej. 

Multiplayer: Áno (online multiplayer).

  • 75%
    - 75%
75%

Hodnotenie

Nová NHL 25 sa vydarila, má zaujímavé AI novinky v správaní hráčov a znovu je to o kúsok bližšie k realite. Po grafickej stránke to vypadá občas ako keby ste sa pozerali na živý hokejový prenos a potešia aj komentátori. Celkovo kvalitný hokej, ktorý však určite mohol byť ešte lepší a v prepracovanosti sa mohlo ísť ešte ďalej. Veľká sila spočíva hlavne v online multiplayeri proti živým hráčom.

Autor – Rado